Då ska du följa denna guide!
En sträng är väl bara en sträng, eller? Nja, inte direkt faktiskt. En strängmakare har en rätt meckig uppgift med att få till en sträng som passar dig och din pilbåge. Det finns en hel del saker som måste kännas till för att det ska bli bra. För att förstå principen bakom ska du få lite information och tips så det blir rätt.
Det första som du ska tänka på är AMO (Archery Manufactoring Organisation). En form av standard som togs fram på sent 1960-tal för att underlätta för alla tillverkare om hur allt skulle hänga ihop, alla skulle mäta på samma vis, alla skulle följa samma standard vid tillverkning av en pilbåge. Så även för strängar där AMO säger att: Regardless of bow type the String Master should be 3″ shorter than bow length to obtain brace height. Det betyder att oavsett långbåge eller recurve (underförstått gäller detta inte compound) ska strängen vara 3″ kortare än båglängden för att uppnå rätt stränghöjd om tillverkaren följer AMO. Men så är inte fallet…! Det är inte ovanligt att strängen har en helt annan längd än tänkt. Det kan skilja väldigt mycket mellan olika märken och modeller och därför är en uppmätning av faktisk stränglängd det bästa du kan göra för att få en sträng som passar din pilbåge och underlätta för en strängmakare att göra en perfekt sträng till dig. Såvida du inte har Uukhalemmar då finns det färdiga stränglängder för de olika modellerna och lemlängderna.
Supercurvelemmar har alltid en längre sträng än lemmar med vanlig curve.
När du ska mäta din sträng får du göra det med bågen uppsträngad och satt på den stränghöjd du brukar använda. Detta för att få fram måtten under belastning annars riskera strängen att bli för kort. AMO säger nämligen att strängen ska mätas under #100 belastning men sådan möjlighet har folk ofta inte tillgång till. Mät B och skriv ner. Ta av strängen från bågen och mät C och D. skriv ner. Summera allt i cm (men specificera loopstorlekarna). Detta ger strängens totallängd.
En strängmakare behöver lite mer information av dig så som:
* Båglängd
* Dragvikt
* Gärna vilka lemmar det är för optimala loopstorlekar
* Vilken nock till pilen du använder för att matcha mittservingens tjocklek så passningen blir perfekt
Detta gäller oavsett om det är en endless loop eller en flemish du tänkt beställa.
Lycka till med din nya sträng!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.